Equity Lab Charter School

Skip to main content
Mobile Menu
Please Create A Marquee

School Schedule

Equity Lab is proposing to operate within a yearly schedule of 185 days (36 weeks) and a mandatory daily schedule of 8:30 am to 5:00 pm, Monday through Friday. The total hours are 8.5 hours per day, 42.5 hours per week, and 1,572.5 hours per year. The year is divided into two 18 week semesters (or four, nine-week quarters). At the middle school level, the school day is organized into 80-minute academic blocks on Monday/Wednesday/Friday, 120-minute academic blocks on Tuesday/Thursday, and 60-minute co-academic blocks (Arts and Movement). At the high school level, academic and co-academic classes are organized into six 60 minute blocks with the option of combining blocks to form 120 minute blocks.   

These blocks include academic subjects linked to a project: Math Integration, English Language Arts Integration, Social Studies Integration, and Science Integration. They also include co-academic subjects linked to a project: Arts Integration and Movement Integration. Accelerated Learning Labs (ALL) is daily academic intervention where students can receive targeted instruction in Math and ELA (up to five hours per week), Special Education students can receive visual, auditory, speech and language, and occupational support and ELs can receive direct English instruction. The daily schedule includes a 30-minute morning circle (advisory) at the beginning of the day and a 60-minute school-wide community lunch.

At the middle school level, students will have College & Career Exploration blocks (120 minutes) on Tuesdays and Thursdays. These blocks allow students to interact with mentors and tutors, job shadow, prepare for and conduct visits at community organizations and nearby colleges and universities. At the high school level, College & Career Exploration days will also include student participation in college courses, student internships, AP and SAT exam preparation, college applications, and/or post-graduation planning. Students at the high school level participate in one full day internship and/or college class once a week: Ninth and tenth graders on Tuesdays and eleventh and twelfth graders on Thursdays. College preparation time may include writing admissions essays, compiling application materials, budgeting for spending, applying to and understanding financial aid, and preparing for admissions placement tests. 

The following illustrates the proposed schedules for middle and high school students.
Sample School Schedule: Grades 5 to 8
Day & Time Monday / Wednesday / Friday Day & Time Tuesday / Thursday
8:30--9:00 AM
30 minutes
Morning Meeting
8:30--9:00 AM
30 minutes
Morning Meeting
9:00-- 10:00 AM
60 minutes
Accelerated Learning Lab
9:00-- 10:00 AM
60 minutes
Accelerated Learning Lab
10:00--11:20 AM
80 minutes
Math Integration
10:00 AM-- 12:00 PM
120 minutes
Science Integration
11:20 AM--12:20 PM
60 minutes
COMMUNITY LUNCH
12:00-- 1:00 PM
60 minutes
COMMUNITY LUNCH
12:20--1:40 PM
80 minutes
ELA Integration
1:00-- 3:00 PM
120 minutes
College & Career Exploration
1:40-- 3:00 PM
80 minutes
Social Studies Integration
3:00-- 4:00 PM
60 minutes
Movement Integration
3:00-- 4:00 PM
60 minutes
Movement Integration
4:00-- 5:00 PM
60 minutes
Arts Integration
4:00-- 5:00 PM
60 minutes
Math Integration
Sample School Schedule: Grades 9 to 12
Day & Time Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
8:30—9:00 AM
30 minutes
Morning Circle College & Career Exploration
(Grades 9-10)
Morning Circle College & Career Exploration
(Grades 11-12)
Morning Circle
9:00—10:00 AM
60 minutes
Accelerated Learning Lab Accelerated Learning Lab Accelerated Learning Lab
10:00—11:00 AM
60 minutes
Math
Integration
Math
Integration
Math
Integration
11:00—12:00 PM
60 minutes
ELA
Integration
ELA
Integration
ELA
Integration
12:00—1:00 PM
60 minutes
COMMUNITY LUNCH
1:00—2:00 PM
60 minutes
Science
Integration
College & Career Exploration
(Grades 9-10)
Science
Integration
College & Career Exploration
(Grades 11-12)
Science
Integration
2:00—3:00 PM
60 minutes
Social Studies Integration Social Studies Integration Social Studies Integration
3:00—4:00 PM
60 minutes
Movement Integration Movement Integration Movement Integration
4:00—5:00 PM
60 minutes
Arts
Integration
Arts
Integration
Arts
Integration